Videnskabelige podcasts

STOF-podcast, Center for rusmiddelforskning

I STOF podcast kan du høre forskere fra Center for Rusmiddelforskning fortælle om forbrug af stoffer og alkohol, rusmiddelbehandling, narkotikapolitik, køb og salg af stoffer og forebyggelse af alkohol- og stofmisbrug. Podcast-episoderne er enten samtaler, hvor forskerne fortæller om et emne inden for rusmiddelforskning til journalist Marianne Pilegaard eller artikler, som forskerne læser op.
 

Find dem her

Kan et tarmhormon gøre os klogere på afhængighed?

GLP1 bliver dannet i tarmene, når vi spiser, det sætter gang i kroppens insulinproduktion, og det stimulerer hjernens mæthedsfølelse. Derfor har hormonet i flere år været brugt til behandling af diabetespatienter – men spørgsmålet er, om det også kan dæmpe lysten til andre former for stimulanser.

I denne udgave af podcasten Videnskabens Veje, er gæsten Anders Fink-Jensen, klinisk professor og overlæge ved Psykiatrisk Center København og leder af Neuropsykiatrisk Laboratorium på Rigshospitalet.
 

Videnskabens Veje, Region Hovedstadens Psykiatri, 26. oktober 2022.

Find podcasten her

Hvordan kan man bruge psykoaktive stoffer til at hjælpe folk ud af alkoholisme ?

Mathias Ebbesen Jensen. Dagens afsnit er virkelig et nørdeafsnit, for Mathias forsker nemlig i svampe – Ja, de svampe – Psykadeliske svampe, magiske svampe, psilocybinsvame. Han forsker bl.a. i hvordan man kan bruge psykoaktive stoffer til at hjælpe folk ud af alkoholisme. Udover svampe snakker vi også om MDMA’s effekt på PTSD-ramte, danmarks historisk dårlige forsøg med LSD og fremtiden for psykedeliske stoffer i psykiatrien. Lige så klog Mathias er i sit felt, lige så god er han til at fortælle om det – Hvilket skinner igennem dagens afsnit
 

Hva så?! med Christian Fuhlendorff 2021 (afsnit 298)

Find podcasten her

Kan alle blive afhængige?

Misbrug og afhængighed bliver tit forklaret med genetik, miljø, omgangskreds og kemi. Men hvad er den perfekte cocktail bag at udvikle en afhængighed? Selvom det ikke er særligt vanedannende, er alkohol det rusmiddel, flest danskere er afhængige af. Men hvor går grænsen for afhængighed og overforbrug? Sygt nok undersøger afhængighedens psykologi og ser nærmere på den misforståede alkoholbehandling, som kun bliver brugt af 10 procent af dem, der ellers kunne have gavn af den. Medvirkende: Mads Uffe Petersen, professor på Center for rusmiddelforskning på Aarhus Universitet og Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen hos Alkohol og Samfund.

Vært Maja Thiele, læge og forsker.

Sygt nok, 20. august 2021

Find podcasten her